istanbulcameram

Saturday, April 22, 2006

İstanbul'un rengi Erguvan! Judas Tree in Istanbul!

Nutkum tutuluyor bu güzelliği görünce... Neler yazmalıyım bilmem ki? Böyle bir muhteşem görüntüyü daha hangi güzel sözcüklerle süsleyebilirim?
İçmeden sarhoş ediyor adamı; Orhan Veli'ninde dediği gibi:"İçkiye benzer bir şeyler var bu havalarda,"...



İyisi mi siz bir de benim gözümden bir bakın İstanbul'un Erguvanları'na... Gerçi akşamüstü Boğaz'ın Avrupa yakası görüntüleri bunlar... Ters ışık sorunu yaşadım... Sabah saatlerinde görüntüleyebilseydim daha da güzel görüntüler elde edecektim... Tembelliğim başa bela! Neyse sözü uzatmadan ... Buyrun erguvanlarıma...





Erguvan’ın Tarihçesi...
Derler ki: erguvan önceleri beyazdı. Bu günkü Filistin toprakları anavatanı. İsa’ya ihanet eden havarisi Yahuda, kendini bu ağaca asıp intihar edince utancının şiddetiyle dallar büküldü, çiçeklerin rengi değişti. Bu nedenle İngilizce’de ağacın adı Judas Tree (Yahuda’nın Ağacı). Türkçe’deki ismi Farsça rengini tanımlayan sıfattan geliyor!




Erguvan ve Bizans

Bizans İmparatorluğu, erguvanların çiçek açtığı 11 Mayıs’ta kurulmuş. Erguvan bu nedenle imparatorluğun resmî rengiydi. İmparatorlar Erguvan Sarayı’nın Erguvan Odası’nda doğardı. Sadece Erguvan Boyası Loncası’nın nadir bir deniz salyangozuyla boyama hakkına sahip bulunduğu ipeklileri, yine sadece imparatorun ailesi kullanabilirdi. Osmanlı da erguvana sahip çıktı. Şehre büyük miktarda erguvan diktirildi.
Kısaca Erguvan demek İstanbul; İstanbul demek Erguvan!
Tabii ki tüm ağaçları doğayı seviyorum ama toprağı ile bütünleşmiş doğal değerlerimize sahip çıkalım... Bir erguvanı yok edip kurutup yerine palmiye dikmek ne kadar gerçekçi olabilir ki! Ülkemizin her bir köşesi cennet! Lütfen yok edilen değerlerimize sahip çıkalım!

Boğaziçi, erguvan ve aşk!
İşte İstanbul potborisi...
Unutmadan; erguvanların altında oynaşan kediler ve köpekler de vardı... Ama insanların kalabalığından onları rahatça görüntüleyemedim...
Onlarsız bir İstanbul asla olmaz!

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]



<< Home